Inovace v supravodivosti

Společný výzkum vědců z NCK MATCA Fyzikálního ústavu AV ČR a průmyslových partnerů CAN SUPERCONDUCTORS přináší nové možnosti v oblasti vývoje supravodivých materiálů.

30. 8. 2024
SDÍLET:

Tento projekt, podpořený programem OP TAK Ministerstva průmyslu a obchodu, se zaměřuje na vývoj pokročilých supravodivých komponent, konkrétně na výrobu keramických supravodivých krystalů. Spojení nejmodernější aditivní výroby s novou růstovou technikou Single-Direction Melt Growth (SDMG), vede k vynikajícím vlastnostem těchto materiálů. Díky tomu se otevírají nové možnosti nejen pro energetický průmysl, ale také pro další high-tech aplikace.

“Rozvoj a kombinace nových i existujících metod výroby umožňují technologický pokrok a vytváří nové  trhy a obchodní příležitosti. Spojení technologie SLM se supravodivou REBCO keramikou představuje jedinečný koncept pro použití těchto silných semi-permanentních magnetů ve větších objemech a složitějších tvarech. Projekt realizovaný ve spolupráci se společností CAN SUPERCONDUCTORS je příkladem úspěšného partnerství mezi průmyslem a akademickou sférou.“ Doplňuje Tomáš Jetmar, manažer NCK MATCA.

Projekt potrvá do konce roku 2026, reflektuje důležitost inovací a interdisciplinární spolupráce, díky kterému vznikají pevné základy pro technologický pokrok.  

CAN SUPERCONDUCTERS: https://www.can-superconductors.com/